Prowadzący opowie Wam jak łączyć smaki i komponować dania w kuchni tajskiej. Poznacie produkty wykorzystywane w tamtejszej kuchni oraz ich polskie zamienniki. Dowiecie się jakie jakie są rodzaje i sposoby przygotowania tradycyjnych sosów i sałatek popularnych w tamtejszej kuchni. Pracując indywidualnie, pod okiem prowadzącego, przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Som Tam (kultowa sałatka z zielonej papai z suszonymi krewetkami i orzechami ziemnymi)
- Laab Gal (sałatka z siekanym kurczakiem, świeżym ogórkiem i orzeźwiającą miętą)
- Nam Jim Khiam (mule z zielonym sosem do ryb i owoców morza)
- Nam Jim Kai – dressing do kurczaka
- Sauce Maakham – sos tamaryndowy
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Podczas warsztatów serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.
UWAGA! Kurs kuchni tajskiej to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom jego ukończenia.