Na warsztatach prowadząca wprowadzi Was w niezwykły świat francuskich makaroników. Poznacie historię tych najbardziej wymagających deserów świata i dowiecie się jakich akcesoriów i surowców używać, by zawsze wychodziły perfekcyjne: delikatne, eleganckie i zachwycające smakiem. Samodzielnie krok po kroku przygotujecie tradycyjne, makaronikowe daszki. Dowiecie się w jaki sposób stworzyć z nich małe dzieła sztuki, tak aby zawsze miały tę samą, idealną wielkość i by równo wyrastały. Do tego obłędne kremy: malinowy, karmelowy, pistacjowy i kawowy. Wszystko w odpowiednio dobranych kolorach, jak na dostojne desery przystało. Prowadząca opowie Wam też o najczęściej popełnianych błędach w przygotowywaniu makaroników. Poznacie triki i patenty, które ułatwią Wam samodzielne przygotowywanie francuskich makaroników w domowym zaciszu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 rodzaje francuskich makaroników.
W programie:
- Przygotowanie ciasta na makaroniki
- Barwienie ciasta na makaroniki
- Łączenie różnych kolorów
- Zdobienie makaronikowych daszków
- Przygotowanie 4 kremów: malinowego, karmelowego, pistacjowego i kawowego
- Makaroniki z kultowym kremem malinowym
- Makaroniki z kremem karmelowym
- Makaroniki z obłędnym kremem pistacjowym
- Makaroniki z tradycyjnym kremem kawowym
Przygotowane przez siebie makaroniki, będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku kawy, herbaty czy aromatycznego, ziołowego naparu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb