Neapol by Bartek Kieżun

Warszawa Hoża

Po przejściu kilometrów ulic Neapolu i zajrzeniu do wszystkich możliwych garnków i talerzy zapraszam na wypad do tego miasta bez ruszania się z Warszawy.  Bartek wybrał dla Was kilka dań, które wspólnie przygotujecie, a potem przy wspólnym stole uraczy was opowieściami o  przygodach w mieście i zdradzi jak podróżować kulinarnie, by wrócić do domu z uśmiechem na twarzy.

Neapol ma w sobie coś, co trudno opisać słowami. Powietrze pachnie morzem, słońcem i pomidorami dojrzewającymi na targu. W kuchni miesza się prostota z pasją – kilka składników, trochę oliwy, szczypta cierpliwości.

Bartek Kieżun, autor książek i miłośnik włoskich miast, zaprasza na spotkanie z kuchnią, która smakuje jak lato i brzmi jak rozmowa przy otwartym oknie. Będzie o rytmie południa, o tym, że w Neapolu nawet codzienność ma w sobie coś świątecznego.

A w programie:

  • Melanzane a funghetto – tylko Nepaoloitańczycy potrafią zrobić grzyby z bakłażana – a Bartek pokaże Wam jak 🙂
  • Pasta allo scarpariello – o rzymskiej carbinarze, czyli makaronie węglarzy wszyscy słyszeli, czas na nowość, czyli neapolitański makaron szewc
  • Cozze in salsa piccante – Neapol kocha mule, robi je na dziesiątki sposobów, a u nas Bartek pokaże swój ulubiony
  • Graffa – neapolitańskie pączki wcina się na śniadanie, my zrobimy je na deser

 

Zapraszamy 🙂

Po wspólny gotowaniu zasiądziemy do stołu, gdzie przy obłędnym jedzeniu, Bartek będzie snuł swoje opowieści do Neapolu 🙂

Prowadzący

Bartek Kieżun

Dziennikarz, podróżnik i fotograf. Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych po świecie Środziemnomorza, wśród których największą popularnością cieszą się Italia do zjedzenia i Neapol łakomym okiem. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Tygodniku Powszechnym”, „Polityce” i „Wysokich Obcasach”. Jest zdobywcą Nagrody Magellana i ośmiokrotnym laureatem prestiżowej World Gourmand Cookbook Award, którą zdobyła między innymi Jerozolima do zjedzenia. Nagrodzono go także Prix de la Litterature Gastronomique, którą wyróżniono Ucztę na Wawelu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)