Neapol ma w sobie coś, co trudno opisać słowami. Powietrze pachnie morzem, słońcem i pomidorami dojrzewającymi na targu. W kuchni miesza się prostota z pasją – kilka składników, trochę oliwy, szczypta cierpliwości.
Bartek Kieżun, autor książek i miłośnik włoskich miast, zaprasza na spotkanie z kuchnią, która smakuje jak lato i brzmi jak rozmowa przy otwartym oknie. Będzie o rytmie południa, o tym, że w Neapolu nawet codzienność ma w sobie coś świątecznego.
A w programie:
- Melanzane a funghetto – tylko Nepaoloitańczycy potrafią zrobić grzyby z bakłażana – a Bartek pokaże Wam jak 🙂
- Pasta allo scarpariello – o rzymskiej carbinarze, czyli makaronie węglarzy wszyscy słyszeli, czas na nowość, czyli neapolitański makaron szewc
- Cozze in salsa piccante – Neapol kocha mule, robi je na dziesiątki sposobów, a u nas Bartek pokaże swój ulubiony
- Graffa – neapolitańskie pączki wcina się na śniadanie, my zrobimy je na deser
Zapraszamy 🙂
Po wspólny gotowaniu zasiądziemy do stołu, gdzie przy obłędnym jedzeniu, Bartek będzie snuł swoje opowieści do Neapolu 🙂