Pasta Party

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Bartek Kieżun
Jaka jest różnica między pasta secca, a pasta fresca? Co to jest semolina? I czym różni się makaron przygotowany z semoliny od tego na bazie mąki pszennej? Jak zagniatać, suszyć czy gotować, by smakował tak jak w tradycyjnym włoskim domu? Zapraszamy Was na energetyczne Pasta Party z Bartkiem Kieżunem, zakochanym we Włoszech dziennikarzem kulinarnym, autorem książki "Italia do zjedzenia”. Po tym kursie świat makaronu nie będzie skrywał przed Wami żadnych tajemnic.

Na zajęciach pod okiem prowadzącego nauczycie się przygotowywać tradycyjne ciasto makaronowe oraz poznacie techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca). Pod okiem prowadzącego od podstaw przygotujecie: 2 makaronowe ciasta (na bazie semoliny oraz na bazie mąki pszennej z dodatkiem jajek), 4 rodzaje makaronu (tortellini, tagliatelle, ravioli oraz pici), 2 nadzienia oraz 2 sosy do makaronu.

W programie:

  • Tradycyjne włoskie ciasto makaronowe na bazie semoliny bez dodatku jajek
  • Tradycyjne ciasto makaronowe na bazie mąki pszennej z dodatkiem jajek
  • Tortellini z dynią z Mantui
  • Tagliatelle z tradycyjnym bolońskim ragu
  • Raviolo con uovo – raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym, czyli jedna z najlepszych rzeczy do zjedzenia w Italii
  • Pici al’aglione – świeży makaron ze Sieny z rozgrzewającym, mocno czosnkowym sosem pomidorowym, bo klasyka się nie starzeje

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar. UWAGA!

Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Bartek Kieżun

Autor książki „Italia do zjedzenia” i bloga kulinarnego „Krakowski makaroniarz”. Dziennikarz kulinarny z wykształcenia antropolog kultury z zamiłowania kucharz-podróżnik. Na zabój zakochany we Włoszech, zna niemal wszystkie ich zakątki.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)