Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach nauczycie się przygotowywać obłędne ciasto na pizzę. Dowiecie się jakiej mąki używać, czy robić ją na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Poznacie też sekrety prawdziwego pizzaiolo np. dlaczego sól dodaje się pod koniec wyrabiania ciasta i ile powinno garować, by uzyskało perfekcyjną konsystencję. Prowadzący pokaże Wam co zrobić, by ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie łamało się pod ciężarem dodatków. Nauczy Was także dobierać je do rodzaju pizzy. Porozmawiacie o różnego rodzaju pizzach: pizzy bianca, calzone, czy fritta. Do tego absolutnie sztosowa foccacia, której smak na długo zapadnie Wam w pamięć.
W programie:
- Pizza Romana, obłędne, cienkie ciasto na pizzę, które zmieni Wasze życie na zawsze
- Klasyczny, włoski sos pomidorowy do pizzy
- Tradycyjne pesto ucierane w moździerzu
- Aromatyczna salsa z pomidorów
- Calzone, czyli najsłynniejszy pieróg świata z ulubionymi dodatkami
- Foccacia z rozmarynem i morską solą
- Sztosowe kanapki z foccacią, salsą pomidorową salsą i parmezanem
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar, lemoniada lub domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.