Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na warsztatach prowadzący opowie Wam o tradycjach przygotowania tradycyjnego ramenu. Poznacie jego podstawowe rodzaje oraz techniki gotowania. Dowiecie się jakie dodatki wykorzystuje się do serwowania ramenu (makaron, jajko, nori, mięso, świeża dymka itp.). Nauczycie się samodzielnie od podstaw przygotowywać 3 rodzaje ramenu – każdy z nich na bazie innego bulionu (dashi, biulion drobiowy i warzywny). Własnoręcznie przygotujecie także tradycyjny makaron Ramen na bazie mąki japońskiej i kansui oraz marynowane jajko Ajitsuke Tamago. Prowadzący pokaże Wam też w jaki sposób serwować i stylizować ramen, by nie tylko cieszył podniebienie i duszę, ale i oko.
W programie:
- Bulion dashi
- Bilion drobiowy
- Bulion wegetariański na bazie pieczonych warzyw
- Tradycyjny makaron Ramen na bazie mąki japońskiej i kansui
- Marynowane jajko
- Dashi Ramen, ramen na bazie bulionu dashi, z krewetkami, grzybami shimeji, szczypiorem, jajkiem i nori
- Shoyu Ramen, ramen na bazie bulionu drobiowego z tare na bazie sosu sojowego, podawany z boczkiem, szpinakiem, porem, jajkiem i nori
- Miso Ramen, ramen na bazie wegetariańskiego bulionu na wywarze z palonych warzyw z tare z pasty miso, podawany z tofu, wakame i dynią
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, sezonowa lemoniada lub napar.