Ramen

Warszawa
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 4 godziny
Prowadzący:
Maciej Bartkowiak
To bez wątpienia jedna z najmodniejszych zup świata. Za sprawą swoich kojących właściwości, uchodzi za najbardziej hipsterski comfort food po obu stronach globu. Syci, rozgrzewa i poprawia nastrój. Zapraszamy Was na warsztaty z przygotowania mistrzowskiego ramenu z Maciejem Bartkowiakiem, szefem kuchni restauracji Shoku.

Na warsztatach prowadzący opowie Wam o tradycjach przygotowania tradycyjnego ramenu. Poznacie jego podstawowe rodzaje oraz techniki gotowania. Dowiecie się jakie dodatki wykorzystuje się do serwowania ramenu (makaron, jajko, nori, mięso, świeża dymka itp.). Nauczycie się samodzielnie od podstaw przygotowywać 3 rodzaje ramenu – każdy z nich na bazie innego bulionu (dashi, biulion drobiowy i warzywny). Własnoręcznie przygotujecie także tradycyjny makaron Ramen na bazie mąki japońskiej i kansui oraz marynowane jajko Ajitsuke Tamago. Prowadzący pokaże Wam też w jaki sposób serwować i stylizować ramen, by nie tylko cieszył podniebienie i duszę, ale i oko.

W programie:

  • Bulion dashi
  • Bulion drobiowy
  • Bulion wegetariański na bazie pieczonych warzyw
  • Tradycyjny makaron Ramen na bazie mąki japońskiej i kansui
  • Marynowane jajko Ajitsuke Tamago
  • Tsukemen Dashi Ramen – ramen na bazie bulionu dashi, z krewetkami, grzybami shimeji, kiełkami fasoli Mung, jajkiem i nori, który podaje się w temperaturze pokojowej lub na zimno
  • Shoyu Ramen – ramen na bazie bulionu drobiowego z tare na bazie sosu sojowego, podawany z boczkiem, szpinakiem, porem, jajkiem i nori
  • Miso Ramen – ramen na bazie wegetariańskiego bulionu na wywarze z palonych warzyw z tare z pasty miso, podawany z tofu, wakame i warzywami

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz. 18.00.

Prowadzący

Maciej Bartkowiak

Ekspert od kuchni azjatyckiej. Szef kuchni restauracji SHOKU. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)