Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na warsztatach sommelierskich, pod okiem Łukasza Bestera zgłębicie tajniki sztuki sommelierskiej. Dowiecie się czym jest dobrej jakości wino, na co zwracać uwagę kupując wino oraz jak czytać winne etykiety. Zdegustujecie najpopularniejsze odmiany wina z różnych zakątków świata. Sprawdzicie jak smakują Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon pochodzące ze Starego i Nowego Świata. Prowadzący pokaże Wam też podstawowe akcesoria do otwierania i podawania wina oraz nauczy w jaki sposób robić to prawidłowo i z klasą.
W programie:
- Ogólne informacje o winie: definicja, skład, najpopularniejsze regiony winiarskie, budowa winogrona, odmiany winogron, winifikacja
- Serwowanie wina: typy i pojemności butelek, rodzaje zamknięć, temperatury podawania win, dekantacja – przyczyny dekantacji, technika, wady wina, akcesoria do otwierania i podawania wina
- Techniki degustacji win
- Dobór wina do potraw
- Degustacja 8 win: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon pochodzące ze Starego i Nowego Świata
Na warsztatach – oprócz wina – serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda, lemoniada) oraz winne przekąski (pieczywo, sery, winogrona, oliwki, kapary itp.).