Spacer zielarski i leśne gotowanie z Piotrkiem Ciemnym

Warszawa Hoża
Początek:
11:00
Czas trwania:
ok. 4 godziny
Prowadzący:
Piotr Ciemny
Zapraszamy Was na absolutnie wyjątkowe, plenerowe, leśne gotowanie oraz spacer zielarski z Piotrkiem Ciemnym, znanym w sieci jako @chwastywkuchni Piotrek swoje doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracjach Alchemist (2 gwiazdki Michelin) oraz 108 (1 gwiazdka Michelin). Zbierał dzikie zioła z Michaelem Fitznerem Larsenem m. in. dla restauracji Noma w Kopenhadze. W programie m.in. leśna kawa z dzikich korzeni, boczniaki BBQ z sosem śliwkowym czy racuchy z pędami sosny i ręcznie ubijaną bitą śmietaną ze słoika.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Zajęcia podzielone będą na 2 części: spacer zielarski oraz leśne gotowanie. W trakcie spaceru poznacie różne rodzaje dzikich ziół rosnące w mazowieckich lasach. Dowiecie się w jaki sposób je zbierać, przechowywać, oraz jak wykorzystać je w codziennym gotowaniu. Niektóre z nich, po odpowiednim przygotowaniu wykorzystacie w drugiej części zajęć czyli leśnym gotowaniu. Wspólnie sprawdzimy jak to jest gotować w plenerze w wersji unplugged. Prosto, w poszanowaniu miejsca i w połączeniu z naturą. Korzystając z tego, co dookoła – bez dużej ilości sprzętów, elektryczności, z wykorzystaniem żywego ognia.

W programie:

  • Kawa z dzikich korzeni
  • Herbata na bazie leśnych ziół
  • Placek z cieciorki z warzywami j miksem sałat z dzikimi ziołami
  • Boczniaki BBQ z sosem ze śliwek
  • Racuchy z pędami sosny z ręcznie ubijaną, bitą śmietaną ze słoika
  • Sezonowe kiszonki

Warsztaty będą miały charakter plenerowy. Prośba o odpowiednie przygotowanie się: zabranie wygodnych, zakrytych butów, outdoorowego stroju dopasowanego do pogody oraz nakrycia głowy.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Zajęcia odbędą się w plenerze w pobliskim lesie na terenie Warszawy. Dokładna lokalizacja zostanie wysłana mailowo po zapisaniu się na zajęcia. 

Prowadzący

Piotr Ciemny

Nazywam się Piotr Ciemny
Od lat interesuję się chwastami, dzikimi ziołami i wszystkim czym co otacza nad dookoła w dzikiej naturze. Kilka lat temu stworzyłem @chwastyodkuchni. Miejsce, w którym dzielę się z wami historiami, przepisami i ciekawostkami ze świata dzikich ziół. To profil, w którym również staram się promować kuchnię roślinną. W kwietniu do księgarni trafi moja trzecia książka – „Leśne gotowanie”. Więc to idealny czas i okoliczności, aby spotkać się w lesie i pogotować w mocno biwakowym klimac Roślinna kuchnia, biwak, siedzenie na drewnianym pieńku, zero elektryczności, tylko my, dzika natura i pyszne jedzenie!

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)