Steki

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Michał Kępiński
Jak zrobić steka idealnego? Co oznaczają stopnie wysmażenia tj. blue, rare, medium rare, medium, medium well i well done? Co to jest sezonowanie i dlaczego się to robi? Jak wybrać odpowiedni rodzaj mięsa na steki i jak je właściwie przygotować? Przyrządzania perfekcyjnych steków w praktyce nauczy Was Michał Kępiński, szef kuchni zakochany w skandynawskiej kulturze kulinarnej, który doświadczenie kulinarne zdobywał w restauracjach KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) i Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo).

UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w LETNIA BAR, przy Teatrze Nowym, na ul. Madalińskiego 10/16 na warszawskim Mokotowie.

Zapraszamy Was na kultowe warsztaty ze stekami w roli głównej. Dowiecie się jakiego rodzaju mięso wybierać na steki – gdzie je kupować i na co zwracać uwagę kupując. Nauczycie się przygotowywać i smażyć steki: poznacie różne stopnie wysmażenia oraz metody sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa. Nauczycie się różnych sposobów marynowania oraz poznacie zasady przyprawiania steków. Dowiecie się także czym jest sezonowanie i dlaczego się to robi. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i przygotują 3 steki.

W programie:

  • Stek z polędwicy wołowej z ziemniakami duchess i wiosennymi zielonymi warzywami z masłem ziołowym
  • Stek z rostbefu na purée z brokułów, sałatką ze szpinaku i kalarepy
  • Stek z karmelizowanymi w kminku młodymi marchewkami, buraczkami i pasternakiem

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowana będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna lemoniada.

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (1 gwiazdka Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)