Wegański Kurs Cukierniczy

Warszawa Hoża
Czas trwania:
Cylk 6 warsztatów
Prowadzący:
Michał Lachur
Wegański kurs kulinarny od podstaw, składający się z 6 spotkań. Zajęcia będą się odbywały 2 razy w tygodniu (weekendy). Każde z nich potrwa ok. 4-5 godz. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem praktycznym. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez CookUp i szefa kuchni prowadzącego kurs.

Zajęcia nr 1
Data 10.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Tarty i tartaletki. Ciasto kruche.

Część teoretyczna:

  • Akcesoria wykorzystywane w cukiernictwie
  • Tarty i tartaletki – historia. Klasyczne tarty i tartaletki w historii cukiernictwa
  • Ciasto kruche a kruszonka
  • Wegańskie spody do tart – rodzaje i techniki wykonania
  • Bezglutenowe spody do tart – rodzaje i techniki wykonania
  • Nadzienia do tart i tartaletek (kremy maślane, budyniowe, czekoladowe, nadzienia owocowe)
  • Aromaty jako zamienniki tradycyjnych smaków
  • Naturalne barwniki
  • Roślinne tłuszcze i ich znaczenie w wegańskim cukiernictwie

Część praktyczna:

  • Tarta cytrynowa z bezą włoską
  • Tarta raw na spodzie z prażonych orzechów włoskich z masą fistaszkowo-kakaową z awokado
  • Mini tartaletki na owsiano-kakaowym spodzie z kremem czekoladowo-kawowym

Zajęcia nr 2
Data 11.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Ciasto drożdżowe

Część teoretyczna:

  • Drożdże w wegańskim cukiernictwie
  • Drożdże suszona a drożdże świeże
  • Rodzaje tłuszczów używanych w ciastach drożdżowych
  • Rodzaje mąk glutenowych i bezglutenowych
  • Wegańskie ciasto półfrancuskie
  • Drożdże jako suplement diety
  • Nabłyszczanie ciast drożdżowych

Część praktyczna:

  • Wegańskie pączki z nadzieniem różanym
  • Tradycyjne drożdżówki z owocami i kruszonką
  • Wegańskie rogale marcińskie
  • Wegańska chałka z kruszonką

Zajęcia nr 3
Data 17.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Roślinne serniki

Część teoretyczna:

  • Klasyczne serniki i podstawowe różnice między nimi
  • Serniki pieczone i raw
  • Produkty używane do przygotowania wegańskich serników
  • Zamienniki serów w kuchni roślinnej
  • Zamienniki jajek w wegańskich sernikach
  • Techniki pracy z surową masą „serową”
  • Spody do serników

Część praktyczna:

  • Wegański sernik krakowski
  • Sernik raw z nerkowców
  • Nowojorski sernik z ciecierzycy z konfiturą z owoców sezonowych
  • Sernik jaglany z galaretką i owocami

Zajęcia nr 4
Data 18.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: ABC aquafaby

Część teoretyczna:

  • Historia aquafaby i jej rodzaje
  • Aquafaba i jej wykorzystanie w wegańskim cukiernictwie
  • Najczęstsze błędy technologiczne w pracy z aquafabą
  • Naturalne i syntetyczne dodatki wykorzystywane do wegańskich bez
  • Pieczenie i suszenie wegańskiej bezy

Część praktyczna:

  • Pavlova z kokosowym mascarpone i owocami
  • Wegańskie makaroniki
  • Roślinne mousse au chocolat z opcjami smakowymi

Zajęcia nr 5
Data 24.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Tort

Część teoretyczna:

  • Techniki przygotowania wegańskich biszkoptów
  • Techniki składania wegańskich tortów
  • Nasączanie biszkoptów (soki, likiery, syropy)
  • Rodzaje kremów (budyniowe, czekoladowe, maślane itp.)
  • Techniki dekoracji tortów
  • Chłodzenie i przechowywanie wegańskich tortów

Część praktyczna:

  • Tort czekoladowy na nasączanym tradycyjnym biszkopcie śmietankowym z ganachem czekoladowym na mleku kokosowym z borówkami i miętą

Zajęcia nr 6
Data 25.04.2021 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Zdrowe słodycze

Część teoretyczna:

  • Zamienniki cukru (zdrowe, zdrowsze i najzdrowsze)
  • Cukiernictwo RAW – zalety i wady
  • Sezonowość w kuchni roślinnej
  • Superfoods w cukiernictwie
  • Olej kokosowy: prawdy i mity

Część praktyczna:

  • Granola SuperFoods ze złotym mlekiem
  • Nutella z ciecierzycy
  • Orientalne praliny z matchą i pistacjami
  • Batony proteinowe z masłem orzechowym

Egzamin: 25.04.2021 r., godzina: 15:00
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 4 zajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez CookUp i szefa kuchni prowadzącego kurs.

Prowadzący

Michał Lachur

Szef kuchni kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)