Zajęcia nr 1
Data 8.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Tarty i tartaletki. Ciasto kruche
Część teoretyczna:
- Akcesoria wykorzystywane w cukiernictwie
- Tarty i tartaletki – historia. Klasyczne tarty i tartaletki w historii cukiernictwa
- Ciasto kruche a kruszonka
- Wegańskie spody do tart – rodzaje i techniki wykonani
- Bezglutenowe spody do tart – rodzaje i techniki wykonania
- Nadzienia do tart i tartaletek (kremy maślane, budyniowe, czekoladowe, nadzienia owocowe)
- Aromaty jako zamienniki tradycyjnych smaków
- Naturalne barwniki
- Roślinne tłuszcze i ich znaczenie w wegańskim cukiernictwie
Część praktyczna:
- Tarta cytrynowa z lemon curd i wegańską bezą włoską
- Tarta raw na spodzie z orzechów pekan z masą fistaszkowo-kakaową z awokado (bez glutenu, bez cukru)
- Mini tartaletki na bezglutenowym spodzie migdałowym z karmelizowaną gruszką anyżową (bez glutenu)
Zajęcia nr 2
Data 9.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Ciasto drożdżowe
Część teoretyczna:
- Drożdże w wegańskim cukiernictwie
- Drożdże suszona a drożdże świeże
- Rodzaje tłuszczów używanych w ciastach drożdżowych
- Rodzaje mąk glutenowych i bezglutenowych
- Wegańskie ciasto półfrancuskie
- Drożdże jako suplement diety
- Nabłyszczanie ciast drożdżowych
Część praktyczna:
- Orkiszowe donuts z kokosowym cukrem cynamonowym
- Wegańska chałka na cieście briochkowym z kruszonką
- Wegańskie kanelbullary
Zajęcia nr 3
Data 15.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Roślinne serniki
Część teoretyczna:
- Klasyczne serniki i podstawowe różnice między nimi
- Serniki pieczone i raw
- Produkty używane do przygotowania wegańskich serników
- Zamienniki serów w kuchni roślinnej
- Zamienniki jajek w wegańskich sernikach
- Techniki pracy z surową masą „serową”
- Spody do serników
Część praktyczna:
- Tofurnik na gryczano-makowej kruszonce z wiśnią i kardamonem (bez cukru, bez glutenu)
- Nowojorski sernik z ciecierzycy z konfiturą z sezonowych owoców (bez glutenu, bez cukru)
- Jagielnik z galaretką i owocami (bez glutenu, bez cukru)
Zajęcia nr 4
Data 16.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Zdrowe słodycze
Część teoretyczna:
- Zamienniki cukru (zdrowe, zdrowsze i najzdrowsze)
- Cukiernictwo RAW – zalety i wady
- Sezonowość w kuchni roślinnej
- Superfoods w cukiernictwie
- Olej kokosowy: prawdy i mity
Część praktyczna:
- Nutella z ciecierzycy (bez glutenu)
- Proteinowe batony orzechowe z białkiem z groszku, polewą czekoladową i suszonymi kwiatami (bez glutenu, bez cukru)
- Wegańska napoleonka (bez cukru)
Zajęcia nr 5
Data 22.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: ABC aquafaby
Część teoretyczna:
- Historia aquafaby i jej rodzaje
- Aquafaba i jej wykorzystanie w wegańskim cukiernictwie
- Najczęstsze błędy technologiczne w pracy z aquafabą
- Naturalne i syntetyczne dodatki wykorzystywane do wegańskich bez
- Pieczenie i suszenie wegańskiej bezy
Część praktyczna:
- Tort bezowy z wegańską bitą śmietaną i sezonowymi owocami (bez glutenu)
- Tęczowe, wegańskie lizaki bezowe (bez gluten)
- Wegański biszkopt śmietankowy (bez glutenu)
Zajęcia nr 6
Data 23.10.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.
Temat zajęć: Tort
Część teoretyczna:
- Techniki składania wegańskich tortów
- Nasączanie biszkoptów (soki, likiery, syropy)
- Rodzaje kremów (budyniowe, czekoladowe, maślane itp.)
- Techniki dekoracji tortów
- Chłodzenie i przechowywanie wegańskich tortów
Część praktyczna:
- Bezglutenowy Rainbow Naked Cake z kremem budyniowo – kokosowym, z sezonowymi owocami, jadalnym brokatem i bukietem jadalnych kwiatów
Egzamin: 23.10.2022 r., godzina: 15:00
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 4 zajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez CookUp i szefa kuchni prowadzącego kurs.