Wegański Kurs Cukierniczy (Diary Free, Gluten Free, Sugar Free)

Warszawa Hoża
Czas trwania:
Cylk 6 warsztatów
Prowadzący:
Michał Lachur
Wegański kurs kulinarny od podstaw, składający się z 6 spotkań. Zajęcia będą się odbywały 2 razy w tygodniu (weekendy) - od 19.02.2022 do 6.03.2022. Każde z nich potrwa ok. 4-5 godz. Zajęcia będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem, który będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez CookUp i szefa kuchni prowadzącego kurs.

Zajęcia nr 1
Data 19.02.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: Tarty i tartaletki. Ciasto kruche

Część teoretyczna:

  • Akcesoria wykorzystywane w cukiernictwie
  • Tarty i tartaletki – historia. Klasyczne tarty i tartaletki w historii cukiernictwa
  • Ciasto kruche a kruszonka
  • Wegańskie spody do tart – rodzaje i techniki wykonania
  • Bezglutenowe spody do tart – rodzaje i techniki wykonania
  • Nadzienia do tart i tartaletek (kremy maślane, budyniowe, czekoladowe, nadzienia owocowe)
  • Aromaty jako zamienniki tradycyjnych smaków
  • Naturalne barwniki
  • Roślinne tłuszcze i ich znaczenie w wegańskim cukiernictwie

Część praktyczna:

  • Tarta cytrynowa z bezcukrowym lemon curd i wegańską bezą włoską (bez glutenu, o obniżonej zawartości cukru)
  • Tarta raw na spodzie z orzechów pekan z masą fistaszkowo-kakaową z awokado (bez glutenu, bez cukru)
  • Mini tartaletki na bezglutenowym spodzie migdałowym ze śmietankowym kremem budyniowym (bez glutenu, bez cukru)

Zajęcia nr 2
Data 20.02.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: Ciasto drożdżowe

Część teoretyczna:

  • Drożdże w wegańskim cukiernictwie
  • Drożdże suszona a drożdże świeże
  • Rodzaje tłuszczów używanych w ciastach drożdżowych
  • Rodzaje mąk glutenowych i bezglutenowych
  • Wegańskie ciasto półfrancuskie
  • Drożdże jako suplement diety
  • Nabłyszczanie ciast drożdżowych

Część praktyczna:

  • 2 rodzaje bezglutenowych donuts: z kokosowym ganache i pistacjami oraz z bezcukrowym lukrem na wodzie różanej z płatkami róży (bez glutenu, bez cukru)
  • Wegańska chałka orkiszowa z kruszonką (bez cukru)
  • Ciasto drożdżowe na mieszance bezglutenowej handmade z karmelizowanymi korzennymi jabłkami na erytrytolu (bez glutenu, bez cukru)

Zajęcia nr 3
Data 26.02.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: Roślinne serniki

Część teoretyczna:

  • Klasyczne serniki i podstawowe różnice między nimi
  • Serniki pieczone i raw
  • Produkty używane do przygotowania wegańskich serników
  • Zamienniki serów w kuchni roślinnej
  • Zamienniki jajek w wegańskich sernikach
  • Techniki pracy z surową masą „serową”
  • Spody do serników

Część praktyczna:

  • Tofurnik na bezglutenowych herbatnikach z wiśnią i kardamonem (bez cukru, bez glutenu)
  • Nowojorski sernik z ciecierzycy z konfiturą z mango (bez glutenu, bez cukru)
  • Jagielnik z galaretką i owocami (bez glutenu, bez cukru)

Zajęcia nr 4
Data 27.02.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: Zdrowe słodycze

Część teoretyczna:

  • Zamienniki cukru (zdrowe, zdrowsze i najzdrowsze)
  • Cukiernictwo RAW – zalety i wady
  • Sezonowość w kuchni roślinnej
  • Superfoods w cukiernictwie
  • Olej kokosowy: prawdy i mity

Część praktyczna:

  • Nutella z ciecierzycy (bez glutenu, bez cukru)
  • Orientalne praliny z matchą i pistacjami (bez glutenu, bez cukru)
  • Batony orzechowe z polewą czekoladową z suszonymi kwiatami (bez glutenu, bez cukru)
  • Wegańska napoleonka (bez cukru, możliwa opcja bezglutenowa)

Zajęcia nr 5
Data 5.03.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: ABC aquafaby

Część teoretyczna:

  • Historia aquafaby i jej rodzaje
  • Aquafaba i jej wykorzystanie w wegańskim cukiernictwie
  • Najczęstsze błędy technologiczne w pracy z aquafabą
  • Naturalne i syntetyczne dodatki wykorzystywane do wegańskich bez
  • Pieczenie i suszenie wegańskiej bezy

Część praktyczna:

  • Pavlova z wegańską bitą śmietaną i sezonowymi owocami (bez glutenu, o obniżonej zawartości cukru)
  • Roślinne mousse au chocolat z dodatkami (bez cukru, bez glutenu)
  • Wegański biszkopt śmietankowy (bez glutenu, bez cukru)

Zajęcia nr 6
Data 6.03.2022 r.
Godzina: 10:00
Czas trwania: 4-5 godz.

Temat zajęć: Tort

Część teoretyczna:

  • Techniki składania wegańskich tortów
  • Nasączanie biszkoptów (soki, likiery, syropy)
  • Rodzaje kremów (budyniowe, czekoladowe, maślane itp.)
  • Techniki dekoracji tortów
  • Chłodzenie i przechowywanie wegańskich tortów

Część praktyczna:

  • Bezglutenowy Rainbow Cake z kremem budyniowo – kokosowym, jadalnym brokatem i bukietem jadalnych kwiatów

Egzamin: 6.03.2022 r., godzina: 15:00
Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który wziął udział przynajmniej w 4 zajęciach. Egzamin będzie składał się z testu oraz części praktycznej. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez CookUp i szefa kuchni prowadzącego kurs.

Prowadzący

Michał Lachur

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)