To nie będzie zwykła lekcja gotowania, a kulinarno-kulturalna podróż do jednego z najgorętszych gastro kierunków świata. Będzie to też doskonała okazja, by poznać kulisy meksykańskiego street foodu i porozmawiać o tamtejszych tradycjach kulinarnych. Poznacie różnego rodzaje taco i dowiecie się skąd pochodzą te najpopularniejsze i czym się od siebie różnią. Dowiecie się jaką rolę odgrywają w kulturze Meksyku i dlaczego zdobyły taką popularność na całym świecie. Isabel opowie Wam także jak przygotowuje się je tradycyjnie w meksykańskich domach oraz z czym taco są najpyszniejsze. Nie zabraknie też oryginalnych, meksykańskich produktów oraz tipów i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Samodzielnie przygotujecie: kukurydzianą tortillę, 2 rodzaje taco oraz 2 salsy i chrupiące roladki kukurydziane z farszem.
NOWE MENU !!!
W programie:
-
Flautas de papa con chorizo – chrupiący roladki kukurydziane, faszerowany chorizo i ziemniaki, serwowane z sałatą lodową, śmietaną i salsą.
-
Tacos al pastor – własnoręcznie robiona tortilla kukurydziana, faszerowana grillowaną wieprzowiną w sosie z pasilla i ananasem z kolendrą i limonką.
-
Tacos de camarones al tequila – własnoręcznie robiona tortilla kukurydziana, faszerowana grillowanymi krewetkami z papryką, kolendrą i limonka.
-
Guacamole – klasyka gatunku, czyli mus z awokado z jalapeño, pomidorami, kolendrą i limonką.
-
Salsa taquera – sos z tomatillo, papryki chili de arbol i guajillo.
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i zioła z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz inspirowany Meksykiem napar rumiankowo-miętowy.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.