Tacos

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Isabel Balderas
Kwintesencja meksykańskiego street foodu. Jedno z najpopularniejszych dań tamtejszej kuchni, które doczekało się 2.sezonowego serialu na Netflixie. Na pozór zwykła tortilla po brzegi wypełniona dobrem:  wyrazistymi salsami, guacamole, warzywami, mięsem, rybami czy owocami morza, która w cudowny sposób przenosi nad ognistą Zatokę Meksykańską.

Zapraszamy Was na Taco Party z Isabel Balderas, rodowitą Meksykanką, szefową kuchni Santa Catrina.

To nie będzie zwykła lekcja gotowania, a kulinarno-kulturalna podróż do jednego z najgorętszych gastro kierunków świata. Będzie to też doskonała okazja, by poznać kulisy meksykańskiego street foodu i porozmawiać o tamtejszych tradycjach kulinarnych. Poznacie różnego rodzaje taco i dowiecie się skąd pochodzą te najpopularniejsze i czym się od siebie różnią. Dowiecie się jaką rolę odgrywają w kulturze Meksyku i dlaczego zdobyły taką popularność na całym świecie. Isabel opowie Wam także jak przygotowuje się je tradycyjnie w meksykańskich domach oraz z czym taco są najpyszniejsze. Nie zabraknie też oryginalnych, meksykańskich produktów oraz tipów i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Samodzielnie przygotujecie: kukurydzianą tortillę, 2 rodzaje taco oraz 2 salsy i chrupiące roladki kukurydziane z farszem.

NOWE MENU !!!

W programie:

  • Flautas de papa con chorizo – chrupiący roladki kukurydziane, faszerowany chorizo i ziemniaki, serwowane z  sałatą lodową, śmietaną i salsą.
  • Tacos al pastor – własnoręcznie robiona tortilla kukurydziana, faszerowana grillowaną wieprzowiną w sosie z pasilla i ananasem z kolendrą i limonką.
  • Tacos de camarones al tequila – własnoręcznie robiona tortilla kukurydziana, faszerowana grillowanymi krewetkami z papryką, kolendrą i limonka.
  • Guacamole – klasyka gatunku, czyli mus z awokado  z jalapeño, pomidorami, kolendrą i limonką.
  • Salsa taquera – sos z tomatillo, papryki chili de arbol i guajillo.

Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i zioła z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz inspirowany Meksykiem napar rumiankowo-miętowy.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Isabel Balderas

Rodowita Meksykanka, od 2008 r mieszkająca w Warszawie. Ma wieloletnie doświadczenie jako szef kuchni meksykańskiej. Pracowała w restauracjach w pięciogwiazdkowych hotelach w Meksyku, Anglii, Szkocji i Polsce (m.in. w hotelu Radisson w Krakowie, gdzie była odpowiedzialna za przygotowanie meksykańskiego menu oraz w restauracji Blue Cactus). Pracowała też przez 4 lata w warszawskim hotelu Marriott. Aktualnie jest szefową kuchni w meksykańskiej restauracji Santa Catrina w Warszawie.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)