Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na warsztatach poznacie tradycyjne produkty, przyprawy oraz zioła wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu. Porozmawiacie o wielowątkowej, wielokulturowej historii kulinarnej tamtego regionu. Dowiecie się w jaki sposób buduje się te wyraziste, unikalne smaki, wobec których nie sposób przejść obojętnie. W kuchni królować będą sezonowe warzywa i zioła, które przeniosą Was do jednego z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych zakątków świata. Pod okiem prowadzącego przygotujecie obłędną, bliskowschodnią, food sharingową kolację.
W programie:
- Baba Ghanoush z opalanego bakłażana i tahini z melasą z granatów i kolendrą
- Chlebki manakish z domowym zatarem
- Shish tawook – pieczone szaszłyki z kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach
- Oryginalny ryż pilaf z karmelizowaną cebulą, szafranem, rodzynkami, kuminem i czarną gorczycą
- Domowa baklawa z orzechami włoskimi
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach. #thereisnoplanetb