UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz. 18.00. Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w OCHO, przy Teatrze Ochota, na ul. Mikołaja Reja 9 na warszawskiej Ochocie. UWAGA! Zajęcia prowadzone są w języku angielskim.
Na warsztatach rozstrzygnięcie kilka międzynarodowych, kulinarnych sporów. Dowiecie się m. in. czy falafel i hummus pochodzą z Izraela? Porozmawiacie o tym, czy znany nad Wisłą kebab to prawdziwy kebab? Prowadzący opowie Wam też skąd na Bliskim Wschodzie wzięły się francuskie panisse oraz kto stoi za kultową kanapką Sabieh. Poznacie tradycyjne, bliskowschodnie produkty, przyprawy i zioła oraz zgłębicie tajniki popularności kultowych dań tamtejszej kuchni. Prowadzący pokaże Wam jak budować te nieoczywiste kulinarne połączenia i zapadające w pamięć smaki. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 3 dania.
W programie:
- Falafel Wrap (smażone kotleciki z ciecierzycy, pasta Baba Ghanoush, sałatka z kapusty z rodzynkami, sałatka z jarmużu i gruszek, sos Tahini, sos ziołowy, salsa z mango i sos z harrisą w chlebku Lavash)
- Beiruti Wrap (smażone wegańska bobowina, nerkowce, żurawina, kuskus, awokado, wegański ser, pomidory, zielona salsa z chili i grillowana sałata w chlebku Lavash)
- Chickpea Fries (smażone frytki z mąki z ciecierzycy z mieszanką orientalnych przypraw i sumakiem)
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, bliskowschodnia herbata.