Bliskowschodnie, walentynkowe gotowanie dla par

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Piotr Bruś-Klepacki
To zdecydowanie nasz ukochany kierunek kulinarny. Światową sławę zawdzięcza książce Jerozolima Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi. Ta kulinarna Biblia stała się przewodnikiem po skomplikowanym świecie kuchni bliskowschodniej. Nieoczywista, kolorowa, pachnąca kuminem, kardamonem, zaatarem i miętą. Z kilku zaledwie warzyw, owoców, świeżych ziół i przypraw potrafi wyczarować niezapomniane smaki. Zapraszamy Was na zmysłowe, bliskowschodnie, walentynkowe gotowanie dla par z Piotrkiem Bruś Klepackim.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

To będzie niezapomniana, prawdziwa kulinarna petarda! W naszej kuchni królować będą sezonowe warzywa, bliskowschodnie przyprawy i zioła, które przeniosą Was do jednego z najpiękniejszych i najsmaczniejszych zakątków świata. Prowadzący wprowadzi Was w świat wielowątkowej, wielokulturowej kuchni Bliskiego Wschodu. Poznacie tradycyjne produkty, przyprawy oraz zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Dowiecie się też w jaki sposób buduje się te wyraziste, unikalne smaki, wobec których nie sposób przejść obojętnie. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pracując w parach przygotujecie zmysłową, walentynkową kolację.

W programie:

  • Domowy za’atar z prażonym, ucieranym sezamem, tymiankiem i oliwą
  • Drożdżowe chlebki manakish z za’atarem
  • Labneh z karmelizowanymi boczniakami, marynowanymi w aromatycznych przyprawach z melasą z granatów i kolendrą
  • Pieczona dynia z grillowanym serem halloumi, libańskim sosem cytrynowym, pestakami granatu i kolendrą
  • Riz bi Halleb – delikatny pudding ryżowo-pistacjowy aromatyzowany szafranem i kwiatem pomarańczy

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) aromatyczny, sezonowy napar oraz walentynkowe prosecco.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Zajęcia mają charakter wspólnego gotowania dla par. Na jednym stanowisku mogą gotować 2 osoby. Przy zakupie biletu należy wskazać liczbę zakupowanych stanowisk nie osób (1 stanowisko: 2 osoby). 

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)