UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w patio OCHO, przy Teatrze Ochota, na ul. Mikołaja Reja 9 na warszawskiej Ochocie.
Na warsztatach Prowadzący nauczy Was perfekcyjnie filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Dowiecie się także jak odpowiednio przygotowywać do grillowania, przyprawiać, marynować oraz prawidłowo grillować doradę, tuńczyka, ośmiornicę i kałamarnice. Prowadzący zdradzi Wam, gdzie kupować dobrej jakości ryby i owoce morza oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotują 4 dania.
W programie:
- Dorada grillowana w liściach pora z trawą cytrynową i imbirem (nauka filetowania na przykładzie dorady)
- Grillowany jesiotr marynowany w bananach z kokosowym żółtym łagodnym curry
- Sałatka z grillowaną ośmiornicą i melonem z miodowo-cytrynowym vinaigrette
- Grillowane faszerowane młode kałamarnice z pomelo i ogórkiem
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu. Warsztaty rozpoczynają się o godz. 18.00