Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy na kolejne warsztaty Knife Skills, na których nauczycie się podstawowych technik pracy z nożem. W części merytorycznej zajęć poznacie: rodzaje noży, zasady przygotowania stanowiska do pracy oraz zasady bezpieczeństwa w pracy z nożem. W części praktycznej, pracując indywidualnie, nauczycie się podstawowych technik krojenia warzyw, filetowania owoców, obierania, czyszczenia i filetowania krewetek. Na koniec wspólnie przygotujecie jedną potrawę w duchu idei Zero Waste.
W programie:
- 7 technik krojenia warzyw (paysanne, brunoise, julienne, concasse, émincer, grand et petite dés)
- Podstawowe techniki filetowania owoców (na przykładzie cytrusów)
- Siekanie ziół (chiffonade)
- Czyszczenie, obieranie i filetowanie krewetek
- Burrito z krewetkami pieczonymi w wędzonej papryce, z chrupiącymi ziemniakami julienne, pikantną salsą z opalanych marchewek, jabłek, pomidorów i czerwonej cebuli
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.