Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy na kolejne warsztaty Knife Skills, na których nauczycie się podstawowych technik pracy z nożem. W części merytorycznej zajęć poznacie: rodzaje noży, zasady przygotowania stanowiska do pracy oraz zasady bezpieczeństwa w pracy z nożem. W części praktycznej, pracując indywidualnie, nauczycie się podstawowych technik krojenia warzyw, filetowania owoców, obierania, czyszczenia i filetowania krewetek. Na koniec wspólnie przygotujecie jedną potrawę w duchu idei Zero Waste.
W programie:
- 7 technik krojenia warzyw (paysanne, brunoise, julienne, concasse, émincer, grand et petite dés)
- Podstawowe techniki filetowania owoców (na przykładzie cytrusów)
- Siekanie ziół (chiffonade)
- Czyszczenie, obieranie i filetowanie krewetek
- Chrupiące krewetki w kokosowej panierce z pieczonymi warzywami korzeniowymi, sosem Worcestershire i migdałami, majonezem bazyliowo – pomidorowym i odświeżającą salsą z cytrusów, anchois i oliwek kalamata
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.