Kuchnia peruwiańska

Warszawa
Początek:
18:30
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Juan Pablo Cutipa Loayza
Kuchnia peruwiańska szturmem zdobywa serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Pełne stoliki, długie listy zapisów na rezerwacje w londyńskich restauracjach Coya, Ceviche, Lima czy Nobu nie pozostawiają złudzeń. Po latach fascynacji kuchniami Azji czy Bliskiego Wschodu przyszedł czas na Amerykę Południową. I nic dziwnego, bo Peru to kraj o bogatej kulturze kulinarnej. W Limie funkcjonuje najbardziej renomowana szkoła gotowania, porównywana do paryskiej Le Cordon Blue, a o samym Peru mówi się, że to taka Francja Ameryki Południowej. Zapraszamy Was na egzotyczne gotowanie z Juan Pablo Cutipa Loayza, rodowitym Peruwiańczykiem, kucharzem, który doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. w Central Restaurant w Limie (5. najlepszej restauracji na świecie). W programie m. in. ceviche oraz tradycyjne Nikkei.

Na zajęciach Juan Pablo Cutipa Loayza opowie Wam o tradycjach kulinarnych i kulturze Peru. Dowiecie się jaki wpływ na peruwiańską kuchnię miały kultury Japonii, Włoch czy Chin. Poznacie najciekawszych szefów kuchni, tworzących unikatowe koncepty gastronomiczne, które zdobywają uznanie na międzynarodowej scenie kulinarnej. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie kolację składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Ceviche (tradycyjne peruwiańskie ceviche: plastry kulbina marynowane w świeżym soku z limonki, czerwonej cebuli, soli, czosnku, kolendrze i chili)
  • Tiradito Nikkei (tradycyjne Nikkei, czyli peruwiańska wersja japońskiego sashimi: makrela marynowana w sosie sojowym, limonce, kolendrze i awokado podawana ze smażonym makaronem ryżowym)
  • Lomo Saltado (peruwiański stir-fry ze smażoną wołowiną, warzywami, chińskim dressingiem, peruwiańskim chili i kolendrą, podawany z domowymi frytkami)
  • Mazamorra con Arroz con Leche (pudding ryżowy z kokosem, cynamonem, anyżem, goździkami i limonką podawany z ananasem i morelami).

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.
UWAGA! ZAJĘCIA PROWADZONE SĄ W JĘZYKU ANGIELSKIM

Prowadzący

Juan Pablo Cutipa Loayza

Absolwent renomowanej szkoły kulinarnej Columbia Academy w Limie, który doświadczenie zdobywał m. in. w Central Restaurant prowadzonej przez Virgilio Martinez w Limie (5. najlepszej restauracji na świecie). W Polsce gotował m. in. w restauracjach Salto, czy Casa Pablo (hiszpański fine dining). Pasjonat kulinarnego nurtu Nikkei czyli fuzji smaków Peru i Japonii.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)