Paella Party

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Maciej Bartkowiak
Paella to nie tylko najbardziej znany hiszpański comfort food. To przede wszystkim ujmująca historia o wspólnym gotowaniu, jedzeniu i dzieleniu się dobrem. Jest w niej i miłość do wysokiej jakości produktów i południowa radość z prostego gotowania. Kojąca, sycąca, karmiąca wszystkie zmysły. Zapraszamy Was na premierowe, energetyczne Paella Party z Maciejem Bartkowiakiem.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Tego wieczoru zabierzemy Was w ognistą podróż na Półwysep Iberyjski. Przewodnikiem po wielokulturowej kuchni Hiszpanii będzie Maciej Bartkowiak, który zanim na dobre zakochał się w kuchni tajskiej, przez wiele lat związany był z hiszpańską sztuką kulinarną. Doświadczenie zdobywał m.in. w butikowym, pięciogwiazdkowym hotelu Melia Cala D’or na Majorce, gdzie oprócz tradycyjnej kuchni hotelowej, gotował na specjalnych, ekskluzywnych kolacjach prezentujących kuchnię iberyjską.

Na zajęciach nauczycie się od podstaw przygotowywać tradycyjną paellę. Poznacie jej historię i dowiecie się czym różnią się tradycyjne paelle przygotowywane w różnych regionach Hiszpanii. Porozmawiacie o podstawowych produktach, ziołach i przyprawach wykorzystywanych do przygotowania perfekcyjnej paelli. Prowadzący pokaże Wam też podstawowe techniki pracy z paellerą oraz żywym ogniem. Nie zabraknie też ciekawostek o hiszpańskiej sztuce kulinarnej: kultowych daniach, najpopularniejszych szefach kuchni czy gwiazdkowych restauracjach. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie – na swojej patelni do paelli.

W programie:

  • Empanadas con chorizo y salsa chimichurri – pieczone pierożki z chorizo i ziołowym sosem
  • Paella Española – tradycyjna paella z ryżem, szafranem, warzywami i owocami morza
  • Crema Catalana – obłędny krem kataloński na bazie jajek, mleka, cynamonu i cytrusów

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada lub aromatyczny ziołowy napar.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Maciej Bartkowiak

Ekspert od kuchni azjatyckiej oraz hiszpańskiej. Szef kuchni restauracji SHOKU. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)