Pomidorowe Love

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Piotr Bruś-Klepacki
Gdyby zrobić konkurs na najbardziej umamiczne warzywo świata, z pewnością znalazłoby się w czołówce. Niekwestionowany numer jeden letnich sałatek, tart, jednogarnkowców, marynat, sosów i zup. Idealnie sprawdza się zarówno w rolach pierwszo, jak i drugoplanowych. Zapraszamy Was na letnie, sezonowe gotowanie z Piotrkiem Bruś Klepackim. W roli głównej pomidory. Gościem Specjalnym warsztatów będzie Kamila Sułek (@domwszczerympolu) z ekologicznego gospodarstwa Sułek.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Kamila Sułek z @domwszczerympolu opowie Wam o najpopularniejszych gatunkach pomidorów i ich ekologicznej uprawie. Dowiecie się, które z nich używać do sałatek, zup, sosów, a które najlepiej sprawdzą się w pomidorowych przetworach. Porozmawiacie o tym w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi. Będziecie też mogli skosztować rożnych odmian pomidorów z kultowego, ekologicznego gospodarstwa Sułek. Pod okiem Piotrka Bruś Klepackiego, krok po kroku przygotujecie obłędną pomidorową kolację składającą z 4 dań.

W programie:

  • Degustacja różnych odmian pomidorów z ekologicznego gospodarstwa Sułek
  • Kultowa panzanella z grzankami z chleba na zakwasie, kremową burratą, anchois oraz bazylią
  • Tatar z pieczonych pomidorów z domowymi, kukurydzianymi naciosami i sosem chipotle
  • Rigatoni al pomodoro, czyli makaron z sosem z tartych, świeżych pomidorów, oliwą serem Pecorino Romano
  • Chłodnik pomidorowy z dodatkiem pasty z blanszowanych migdałów z chrupiącą szynką Jamon

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbaty, ziołowe napary od Pijalnia Ziół Dary Natury, woda oraz lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)