Vegan Sushi Class

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Paweł Gnatowski
Piękne, kolorowe, zachwycające formą, niebanalnymi kompozycjami i nieoczywistymi smakami. I choć Japończycy do tematu wciąż podchodzą ostrożnie, wegańskie sushi na stałe zagościło w najmodniejszych stolicach świata. Bo oprócz szukania coraz to nowych możliwości i wykorzystywania roślinnych zamienników to w dalszym ciągu historia o perfekcjonizmie, prostocie, niezwykłej precyzji i estetyce. Zajęcia poprowadzi Paweł Gnatowski, autor kultowego konceptu Youmiko Vegan Sushi, pierwszego wegańskiego sushi w Polsce.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Zapraszamy Was na niezwykłą lekcję przygotowywania wegańskiego sushi. Na zajęciach nauczycie się – krok po kroku – przygotowywać obłędne, roślinne rolki z wykorzystaniem sezonowych, wegańskich produktów. Poznacie najbardziej popularne roślinne zamienniki oraz mniej znane, oryginalne i efektowne rodzaje sushi tj. temaki czy chirashi, którymi będziecie mogli zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół na domowym sushi party. Prowadzący pokaże Wam też przydatne triki i patenty oraz zdradzi “insiderskie” informacje ze świata profesjonalnego sushi. Do tego „tempurowe ABC”, czyli perfekcyjna tempura, idealna do roślinnych zestawów sushi, dań kuchni japońskiej czy jako zerowastowy sposób na wykorzystanie składników, które zostaną po ukręceniu wegańskich rolek.

W programie:

  • Temari Sushi – piękne kuleczki z ryżu i sezonowych kompozycji
  • Temaki – robione w ręce “rożki sushi”, idealnie nadające się na wspólne kręcenie sushi ze znajomymi
  • Wegańskie Hosomaki w wersji youmiko
  • Uramaki owijane – specjalność Youmiko, rolki z tempurą w środku, owinięte na zewnątrz sezonowymi produktami
  • Chirashi – miska ryżu do sushi z pięknie zaaranżowanymi, różnorodnymi składnikami, w opcji “family style” lub indywidualnych porcji – idealne na domowy obiad, gdy masz ochotę zaserwować bliskim coś specjalnego

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Fot. by nat orce

Prowadzący

Paweł Gnatowski

Autor konceptu Youmiko Vegan Sushi, pierwszego wegańskiego sushi w Polsce, uznawanego za jedno z najlepszych wegańskich sushi na świecie.
W 2011 r. przejął Youmiko – mały podupadający sushi bar w Krakowie, który przekształcił w jeden z najbardziej znanych lokali sushi w Polsce (czołowe pozycje w rankingu Tripadvisor). Nietypowe menu i liczne eksperymenty, pozwoliły mu gładko przenieść swoje doświadczenie na grunt wegańskiego sushi, gdy sam został weganinem i zdecydował się stworzyć koncept Youmiko Vegan Sushi.

Fot. by nat orce

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)