Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, smażenie czy grillowanie. Nie zabraknie też wiedzy o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak rozpoznawać czy są świeże. Dowiecie się także w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w domu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Krążki z kałamarnicy z cieście piwnym
- Przegrzebki na maśle palonym z salsą z pomidorową z bazylią
- Małże, krewetki i sercówki z patelni z emulsją z białego wina
- Grillowana ośmiornica z melonem i sałatką z vinaigrette
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, sezonowa lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.