Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, smażenie czy grillowanie. Nie zabraknie też wiedzy o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak rozpoznawać czy są świeże. Dowiecie się w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w domu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie 3 dania.
W programie:
- Grillowany szaszłyk z krewetek i cukinii w stylu yakitori z lekką sałatką z bobu, cytrusów i kaparów
- Tost na chrupiącym chlebie z panierowanymi mulami, miękkim jajkiem i sosem tatarskim z leśnymi grzybami
- Poke Bowl z marynowanym homarem na ciepło, szybkim kimchi z ogórków, fasolką szparagową i aromatycznym majonezem z olejem krewetkowym
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada/rozgrzewający napar/domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb