Grill Time: ABC owoców morza

Warszawa
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Piotr Bruś-Klepacki
Wystarczy odrobina umiejętności kulinarnych i kilka dobrych patentów, aby uczynić z nich iście królewskie dania. Idealne na letnie spotkania przy grillu. Efektowne, niebanalne, pyszne. Zapraszamy Was na egzotyczne grillowanie z owocami morza w roli głównej. W programie: małże, ośmiornica, kalmary i krewetki. Zajęcia poprowadzi specjalista od kuchni świata - Piotr Bruś-Klepacki.

UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w OCHO, przy Teatrze Ochota, na ul. Mikołaja Reja 9 na warszawskiej Ochocie.

Na warsztatach poznacie różne rodzaje owoców morza. Nauczycie się ich czyszczenia, obierania, porcjowania czy doprawiania. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać poszczególne rodzaje owoców morza do grillowania. W roli głównej: małże, ośmiornica, kalmary i krewetki. Prowadzący opowie Wam też, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 dania.

W programie:

  • Grillowany stek z kałamarnicy Humboldta z sosem z wiosennej dymki z imbirem i chili
  • Spring Rolls z grillowanymi, marynowanymi krewetkami z sosem na bazie orzeszków ziemnych i trawy cytrynowej
  • Grillowana ośmiornica z maślanym sosem z małżami, białym winem i purée z młodej cukinii i pistacji
  • Tajska sałatka z mango z grillowanymi kalmarami marynowanymi w trawie cytrynowej i czosnku

Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada.

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

OCHO: ul. Mikołaja Reja 9 (wejście od Wawelskiej)
LETNIA BAR: Madalińskiego 10/16 (na terenie Nowego Teatru)

Jak dojechać?

Metro

OCHO: stacja Politechnika, następnie autobusem do przystanku Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: stacja Racławicka lub Pole Mokotowskie, następnie autobusem

Tramwaj

OCHO: przystanek Raszyńska od strony ul. Filtrowej
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Autobus

OCHO: przystanek Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)