Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców i innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm. Nauczycie się 3 metod fermentacji: kiszenia w fermentowanych produktach mlecznych, kiszenia w soli oraz metody kimchi. Następnie, pracując indywidualnie przygotujecie: 3 kiszonki i 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Kimchi z kapusty pekińskiej z dymką, ogórkiem, daktylami i sosem chipotle (kiszenie w pastach/metoda kimchi)
- Marchewki kiszone w kefirze z suszonymi jabłkami, wasabi i makiem (kiszenie w fermentowanych produktach mlecznych)
- Kombucha z kwiatami bzu z mrożonymi malinami i estragonem
- Szaszłyk z krewetek i pstrąga z kiszonym brokułem, salsą z migdałów, kiszonych ogórków i glonów wakame z pikantnym sosem z opalanego awokado
W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego.
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanego dania. Przygotowane samodzielnie kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.