Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Ich kulinarne i prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic dziwnego, że od kilku sezonów cały świat opanowała moda na fermentację. Bo domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną i pomagają w procesach przemiany materii. Na warsztatach dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych produktów. Prowadzący opowie o tym jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego jedzenie fermentowanych produktów dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się także w jaki sposób wykorzystywać je w kuchni komponując autorskie dania. Na zajęciach nauczcie się 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, kimchi oraz octu. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie także 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
Część teoretyczna:
- Podział produktów fermentowanych
- Wpływ produktów fermentowanych na organizm
- Mikrobiologia produktów fermentowanych
- Przybory i narzędzia do wytwarzania produktów fermentowanych
- Omówienie poszczególnych rodzajów fermentacji oraz metod
- Degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego
Część praktyczna:
- Pikantne kimchi z warzyw korzeniowych ze skórką pomarańczy, papryką gochugaru i świeżą dymką (kimchi)
- Jabłka i gruszki kiszone w aromatycznej piwnej solancez pastą miso, zielonym pieprzem i anyżem (solanka)
- Ocet na pieczonych śliwkach z żurawiną, wanilią i suszonymi kwiatami bzu (ocet)
- Jogurtowy flatbread z pastą miso z majonezem z czarnym czosnkiem, krewetkami w marynacie z kombuchy cytrynowej, sałatką colesław z kiszonej kapusty i oliwkami z mirabelek
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, ryb czy owoców morza napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.