Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na zajęcia poświęcone procesom fermentacji sezonowych warzyw i owoców. W roli głównej: rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi, kalafior, zielone szparagi, truskawki i bez. Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców oraz innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm. Nauczycie się 3 metod fermentacji: kiszenia w kefirze, metody kimchi oraz przygotowania kombuchy. Następnie, pracując indywidualnie przygotujecie: 2 kiszonki, 1 kombuchę oraz 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Chrupiące kimchi z rzodkiewek i ogórków z imbirem, sosem sojowym, kaparami z bzu oraz czosnkiem niedźwiedzim
- Kalafior i zielone szparagi kiszone w kefirze z koprem, lubczykiem, gorczycą i suszonymi pomidorami
- Kombucha na pieczonych truskawkach z czerwoną herbatą, kwiatami bzu i nasionami czarnuszki
- Burger z sosem tatarskim z kiszoną cukinią, onion rings z kiszoną cebulą, burgerem kimchi (w wersji wege oraz mięsnej) oraz domowym ketchupem z kiszonych pomidorów
Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Istnieje możliwość przygotowania dania w wersji wegetariańskiej.
W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanego dania. Przygotowane samodzielnie kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu.
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.