Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na zajęcia poświęcone procesom fermentacji sezonowych warzyw i owoców. Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców oraz innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm. Nauczycie się 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, metody kimchi oraz przygotowania octu. Następnie, pracując indywidualnie przygotujecie: 2 kiszonki, 1 ocet oraz 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Chrupiące kimchi z boczniakami i jarmużem z ciemnym sosem sojowym, wędzoną papryką i gruszką (kimchi)
- Marchew kiszona w ciemnym piwie z czarną gorczycą, koprem i pastą miso (kiszenie w solance)
- Ocet waniliowy z suszonymi grzybami, pieczonym jabłkiem i rumiankiem
- Szaszłyk z indyka glazurowany sokiem z kimchi, sałatką Coleslaw z kiszonej kapusty z wędzoną papryką i purée ziemniaczanym z miso i kiszonymi pędami świerku –
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanego dania. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada. Przygotowane samodzielnie kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach