Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Ich kulinarne i prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Nic więc dziwnego, że cały świat opanowała moda na fermentację. Bo domowe kiszonki są nie tylko naturalnym priobiotykiem, ale także: oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną, pomagają w procesach przemiany materii oraz zmniejszają poziom cholesterolu. Na warsztatach dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych produktów. Prowadzący opowie o tym jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego jedzenie fermentowanych produktów dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dowiecie się także w jaki sposób wykorzystywać je w kuchni komponując autorskie dania. Na zajęciach nauczcie się 3 metod fermentacji (kiszenie w solance, kiszenie w paście miso oraz kombucha). Pod okiem Prowadzącego przygotujecie 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
Część teoretyczna:
- Podział produktów fermentowanych
- Wpływ produktów fermentowanych na organizm
- Mikrobiologia produktów fermentowanych
- Przybory i narzędzia do wytwarzania produktów fermentowanych
- Omówienie poszczególnych rodzajów fermentacji oraz metod
- Degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego
Część praktyczna:
- Cukinie w stylu ogórków małosolnych z chrzanem, koperkiem i czosnkiem (kiszenie w solance)
- Gruszki kiszone w paście miso z płatkami owsianymi, musztardą i tłuczoną trawą cytrynową (kiszenie w miso)
- Kombucha na pieczonej dyni z imbirem, gałką muszkatołową i rodzynkami (kombucha)
- Poke bowl z piersią kaczki glazurowaną pastą z kiszonych truskawek, kremowym majonezem kimchi, tartą marchewką z miso i kiszonymi grzybami i brukselką pieczoną z kiszonym czosnkiem
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.