Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy Was na zajęcia poświęcone procesom fermentacji sezonowych warzyw i owoców. Na warsztatach poznacie historię oraz rodzaje fermentacji. Dowiecie się czym różnią się poszczególne metody kiszenia i które z nich są najlepsze dla określonych warzyw, owoców oraz innych produktów. Prowadzący opowie Wam jak wyglądały pierwsze kiszonki i dlaczego ich jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm. Nauczycie się 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, metody kimchi oraz przygotowania octu. Następnie, pracując indywidualnie przygotujecie: 2 kiszonki, 1 ocet oraz 1 danie z kiszonkami w roli głównej.
W programie:
- Kimchi z czerwonej kapusty z gochugaru, grzybami mun, mandarynką, dymką i glonami nori
- Cytryny kiszone w paście miso z pieczonym czosnkiem, koprem i marynowanym imbirem
- Podwędzany ocet na pieczonej dyni z rodzynkami, wanilią i tłuczonym pieprzem
- Szaszłyk z piersi kaczki marynowanych w paście z kimchi z kremowym risotto z kiszonymi rydzami i sałatką z cykorii z kiszonym makiem
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
W trakcie zajęć odbędzie się degustacja kiszonek przygotowanych przez Michała Kępińskiego. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanego dania. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada. Przygotowane samodzielnie kiszonki będziecie mogli zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach