Na premierowych, pierogowych warsztatach przyjrzymy się pierogom w różnych kulturach kulinarnych. Na zajęciach nauczycie się przygotowywać trzy rodzaje ciasta pierogowego, w tym jedno ciasto drożdżowe. Poznacie różne typy zawijania pierogów oraz sposoby komponowania farszu, dodatków oraz sosów do pierogów. Pod okiem prowadzącego przygotujecie 4 rodzaje pierogów.
W programie:
- Baozi – chińskie drożdżowe pierożki gotowane na parze z farszem grzybowym z kimchi i olejem z pieprzem seczuańskim
- Manty – afgańskie pierożki wypełnione wołowiną z aromatycznymi przyprawami, jogurtem miętowym i pastą pomidorową
- Chrupiące wontony z wieprzowiną i krewetkami
- Polskie pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem, wędzoną sielawą i karmelizowaną cebulą z majerankiem
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.