Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na warsztatach prowadzący wprowadzi Was w fascynujący świat kultury i kuchni Półwyspu Koreańskiego. Poznacie tradycje kulinarne Korei m. in. smaki, produkty oraz charakterystyczne przyprawy i zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Nauczycie się od podstaw przygotowywać najbardziej popularne potrawy kuchni koreańskiej. Dowiecie się dlaczego tamtejsza kultura kulinarna skradła serca milionom ludzi na całym świecie. Prowadzący opowie Wam też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania prawdziwych koreańskich dań. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, z których słynie kuchnia koreańska, wykorzystująca niemal każdą część produktu. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie oryginalną, koreańską kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Kimchi Jjigae – tradycyjne, koreańskie danie z kimchi i wieprzowiną
- Bibimbap – kochany na całym świecie ryż z sezonowymi warzywami, jajkiem i i pastą gojujang
- Chapaguri – słynny makaron ramyun z boczniakami i szczypiorkiem
- Chapssal – smażone słodkie ciasto z sosem z herbatą Matcha
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada/rozgrzewający napar/domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb