Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na warsztatach prowadzący wprowadzi Was w fascynujący świat kultury i kuchni Półwyspu Koreańskiego. Poznacie tradycje kulinarne Korei m. in. smaki, produkty oraz charakterystyczne przyprawy i zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Nauczycie się od podstaw przygotowywać klasyczne potrawy kuchni koreańskiej tj. Bibimbap czy Kimchi. Dowiecie się dlaczego kuchnia koreańska zdobyła taką popularność na całym świecie. Prowadzący opowie Wam też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania prawdziwych koreańskich dań. Nie zabraknie też trików w duchu idei Zero Waste, z których słynie kuchnia koreańska, wykorzystująca niemal każdą część produktu. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie oryginalną, koreańską kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Kkakdugi kimchi – tradycyjne kimchi z białej rzepy z papryką gochugaru
- Kongnamul Guk – zupa sezamowa z kiełkami fasoli Mung
- Bibimbap – ryż koreański z sezonowymi warzywami, jajkiem i sosem gochujang
- Pierożki mandu z wieprzowiną i imbirem z sosem na bazie koreańskiego octu ryżowego
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada lub rozgrzewający napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb