Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to w Indiach jeden z najważniejszych, codziennych rytuałów. Na warsztatach poznacie indyjskie tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty, przyprawy i zioła. Prowadzący opowie Wam także o kuchni indyjskiej z perspektywy kucharza wychowanego i wykształconego w Wielkiej Brytanii. Dowiecie się też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie prawdziwą indyjską kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Jhinga Aur Dhaniya Shorba, zupa krewetkowa z kolendrą i pieczonymi papadami
- Ziemniaczano-cebulowa pakora z chutneyem miętowo-kolendrowym
- Chicken Tikka Masala, czyli tradycyjny marynowany kurczak tikka w gęstym sosie pomidorowym
- Shahi Tukda, czyli indyjski pudding chlebowy z mlekiem skondensowanym, orzechami i szafranem
Spotkanie zakończy się degustacją samodzielnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb