Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to w Indiach jedna z najważniejszych, codziennych czynności. Na warsztatach poznacie indyjskie tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty, przyprawy czy zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Marek Kropielnicki opowie Wam także o kuchni indyjskiej z perspektywy kucharza wychowanego i wykształconego w Wielkiej Brytanii. Dowiecie się też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach przygotujecie prawdziwą indyjską kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Warzywna pakora z chutneyem mango
- Dal Shorba z soczewicą i kolendrą
- Butter chicken masala z ryżem pilau i zielonym chutneyem z kolendry i mięty
- Klasyczne, kardamonowo-szafranowe Kulfi
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.