Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to na Półwyspie Indyjskim jeden z najważniejszych, codziennych rytuałów. Na warsztatach poznacie tamtejsze tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty czy zioła. Nie zabraknie też części poświęconej kultowym przyprawom, bez których kuchnia indyjska nie istnieje. Do tego garść praktycznych informacji o tym, gdzie w Polsce kupować produkty czy akcesoria do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Prowadzący pokaże Wam też triki i patenty w duchu idei Zero Warte, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie prawdziwą indyjską kolację.
W programie:
- Tradycyjne chlebki Naan
- Chicken Tikka Masala z ryżem szafranowym z czarną gorczycą
- Aromatyczny Dhal z aromatyzowanym klarowanym masłem, liśćmi curry, kaszmirskim chili i jogurtem
- Pudding ryżowy Phiri z szafranem, wodą różaną i bakaliami
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić