Królewskie Jagodzianki

Warszawa Hoża
Jeśli na myśl o rozpływających się w ustach jagodach zamkniętych w delikatnym cieście drożdżowym z chrupiącą kruszonką cieknie Ci ślinka, to nie może Cię zabraknąć na jagodziankowych warsztatach cukierniczych z Marcinem Zawadzkim z kultowej cukierni Kukułka. W programie tradycyjne jagodzianki z obłędną ilością świeżych jagód z kruszonką z palonym masłem oraz jagodzianki 2.0 z crème pâtissière z nutą tonki, jagodami i melisą.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Z okazji najbardziej obłędnego święta w Polsce – Dnia Jagodzianki – zapraszamy Was na zajęcia cukiernicze z Marcinem Zawadzkim, szefem cukierni Kukułka, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina (1 gwiazdka Michelin) oraz cukierni Sebastiano Caridi. Na warsztatach poznacie różne techniki przygotowania ciast drożdżowych. Dowiecie się jakich składników używać i jaki wpływ poszczególne z nich mają na ciasto. Porozmawiacie o metodach przygotowywania jagodzianek w domu i w cukierni. Poznacie sprzęt potrzebny do przygotowania ciasta drożdżowego. Sprawdzicie czym różni się te wyrabiane ręcznie od tego wyrabianego w mikserze. Prowadzący zdradzi Wam też najlepsze jagodowe połączenia smakowe. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym pieczeniu. Na przykład jak wykorzystać jagody, które są zbyt wilgotne, i których w jagodziankach użyć nie można.

W programie:

  • puszyste ciasto drożdżowe
  • triki z wałkowaniem ciasta
  • kruszonka z palonym masłem
  • tradycyjny crème pâtissière – baza do wielu kremów
  • nadzienie jagodowe – kilka możliwości technicznych
  • tradycyjne jagodzianki, z dużą ilością świeżych jagód podkręcone kruszonką z palonym masłem
  • jagodzianki otwarte z crème pâtissière z nutą tonki, jagodami i melisą

Przygotowane przez siebie jagodzianki będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb

Prowadzący

Marcin Zawadzki

Szef cukierni Kukułka. Laureat Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz w cukierni Sebastiano Caridi. Odbył szkolenia u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omar Busi. Z wykształcenia inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Pasjonat włoskiego cukiernictwa, zwłaszcza ciast drożdżowych. W tworzeniu słodkości kieruje się doborem różnorodnych struktur i smaków oraz nowoczesnymi technikami produkcji.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)