Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach samodzielnie przygotujecie tradycyjne ciasto na pizzę. Dowiecie się jakiej mąki używać oraz czy robić je na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Poznacie różne rodzaje pizzy. Dowiecie się czym się różni tradycyjna pizza od pizzy bianca, calzone czy pizzy fritta. Prowadzący pokaże Wam co zrobić, by ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie łamało się pod ciężarem dodatków. Nauczy Was także dobierać je do rodzaju pizzy. Każdy uczestnik przygotuje 2 pizze i focaccię.
W programie:
- Pizza Margherita z Mozzarella di Buffala i bazylią
- Pizza Bianca z mascarpone, grillowaną cukinią, czosnkiem i szałwią
- Śródziemnomorska focaccia z pomidorami i oregano
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.