Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach samodzielnie przygotujecie tradycyjne ciasto na pizzę. Dowiecie się jakiej mąki używać oraz czy robić je na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Poznacie różne rodzaje pizzy. Dowiecie się czym się różni tradycyjna pizza od pizzy bianca, calzone czy pizzy fritta. Prowadzący pokaże Wam co zrobić, by ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie łamało się pod ciężarem dodatków. Nauczy Was także dobierać je do rodzaju pizzy. Do tego absolutnie sztosowa foccacia, której smak na długo zapadnie Wam w pamięć. Każdy uczestnik przygotuje 2 ciasta na pizzę (cienkie i grube), sos pomidorowy oraz samodzielnie dobierze swoje ulubione dodatki do pizzy.
W programie:
- Pizza Romana, obłędne, cienkie ciasto na pizzę, które zmieni Wasze życie na zawsze
- Pizza Neapolitana, tradycyjne puszyste, grube ciasto na pizzę
- Klasyczny, włoski sos pomidorowy do pizzy
- Dodatki do pizzy: pepperoni, szynka, prosciutto, oliwki, suszone pomidory, pomidory, cebula, pieczarki, papryka, rukola, pomidorki cherry, parmezan, młody szpinak
- Calzone, czyli najsłynniejszy pieróg świata z ulubionymi dodatkami
- Foccacia z rozmarynem i morską solą
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.