Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na zajęciach poznacie różnego rodzaju śledzie. Dowiecie się skąd pochodzą i jakie mają wartości odżywcze. Prowadzący nauczy Was jak rozpoznawać ich świeżość i podpowie na co zwracać uwagę na odpowiedzialnych rybnych zakupach. W trakcie zajęć poznacie podstawowe metody obróbki śledzia tj.czyszczenie, filetowanie, porcjowanie, doprawianie czy marynowanie. Ze świąteczną, korzenną nutą, jak na grudzień przystało. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei zero waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu.
W programie:
- Duński smorebrød z panierowanym śledziem, sosem remoulade, ikrą i siekanym jajkiem
- Tatar z wędzonego śledzia z kwaśną śmietaną, grzankami z chałki, ogórkiem kiszonym i orzeźwiającym sosem z rukoli
- Hot Dog z panierowanym śledziem, śledziowym sosem tatarskim na pieczonym czosnku i pikantną tartą marchewką
- Śledzie marynowane w grzanym winie z karmelem, skórką pomarańczy i goździkami (do zabrania na wynos)
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz zimowy napar. Śledzie w zalewie zabierzecie ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych słoiczkach.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.