Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na niezwykłą, orientalną lekcję przygotowywania tradycyjnego sushi. Na zajęciach poznacie historię sushi oraz produkty i akcesoria porzebne do jego przygotowania. Zgłębicie tajniki przygotowywania perfekcyjnego sushi. Nauczycie się m. in. gotować ryż idealny. Dowiecie się co to jest zaprawa do ryżu i jaką rolę odgrywa w procesie przygotowywania sushi. Porozmawiacie o tradycyjnych dodatkach do sushi i popularnych kompozycjach smakowych. Nauczycie się rollować sushi 4 metodami: nigirizushi, hosomaki, california maki, futomaki oraz jeść pałeczkami. Prowadzący pokaże Wam także jak przygotować i usmażyć tradycyjny japoński omlet tamago. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach samodzielnie przygotujecie swój zestaw sushi.
W programie:
- Nigiri sushi z tamago
- Nigiri sushi z łososiem
- Nigiri sushi z krewetkami
- Hosomaki z ogórkiem
- Hosomaki z łososiem
- Hosomaki z tuńczykiem
- Philadelphia maki z łososiem (sałata, awokado lub oshinko, serek Philadelphia)
- California maki z warzywami (awokado, oshinko, tykwa, biały i czarny sezam, sałata, serek Philadelphia)
- Maki tuńczyk pikantny z porem (sos chilli Sriracha)
- Maki tofu z shitake i trawą morską
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny napar z zielonej herbaty.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb