Sushi Time

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Piotr Kuc
Nic lepiej nie definiuje Japonii niż sushi. Perfekcjonizm, prostota i doskonałość w jednym. Sam proces przygotowania jest sztuką: cierpliwości, dokładności, precyzji i estetyki. Przewodnikiem po świecie tradycyjnego sushi będzie Piotr Kuc - sushi master, uczeń Alona Thana (World Sushi Champion), który odpowiada za sekcje sushi w utytułowanych japońskich restauracjach Alicji i Alona Than.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Zapraszamy Was na niezwykłą, orientalną lekcję przygotowywania 
tradycyjnego sushi. Na zajęciach poznacie historię sushi oraz produkty i akcesoria porzebne do jego przygotowania. Zgłębicie tajniki przygotowywania perfekcyjnego sushi. Nauczycie się m. in. gotować ryż idealny. Dowiecie się co to jest zaprawa do ryżu i jaką rolę odgrywa w procesie przygotowywania sushi. Porozmawiacie o tradycyjnych dodatkach do sushi i popularnych kompozycjach smakowych. Nauczycie się rollować sushi 4 metodami: nigirizushi, hosomaki, california maki, futomaki oraz jeść pałeczkami. Prowadzący pokaże Wam także jak przygotować i usmażyć tradycyjny japoński omlet tamago. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach samodzielnie przygotujecie swój zestaw sushi.

W programie:

  • Nigiri sushi z tamago
  • Nigiri sushi z łososiem
  • Nigiri sushi z krewetkami
  • Hosomaki z ogórkiem
  • Hosomaki z łososiem
  • Hosomaki z tuńczykiem
  • Philadelphia maki z łososiem (sałata, awokado lub oshinko, serek Philadelphia)
  • California maki z warzywami (awokado, oshinko, tykwa, biały i czarny sezam, sałata, serek Philadelphia)
  • Maki tuńczyk pikantny z porem (sos chilli Sriracha)
  • Maki tofu z shitake i trawą morską

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny napar z zielonej herbaty.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Piotr Kuc

Sushi Chef w restauracji Izumi Sushi Alona i Alicji Than w kultowej Palmiarni na warszawskim Mokotowie. W 2019 zajął 3.miejsce w Poland Sushi Cup. Jego pasją jest kuchnia japońska. W swojej pracy stara się sięgać po przepisy przystępne dla każdego “Gaijin” (nie-japończyka). Najbardziej fascynują go przepisy japońskich domowych kucharek, ponieważ to od tych receptur rozpoczyna się przygoda każdego amatora/zawodowca i to tych smaków uczymy się jako pierwszych.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)