Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa,
Na zajęciach prowadzący opowie Wam o zasadach komponowania dań, tradycyjnych produktach i przyprawach wykorzystywanych w kuchni tajskiej. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania tajskich potraw i jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały świeżość. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie sezonową, tajską kolację składającą się z 3 dań.
W programie:
- Tom Kha Pa – kultowa zupa na bazie mleka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i liści kaffiru, doprawiana cukrem palmowym i sosem rybnym z kolendrą oraz chili
- Laab Gai – sałatka z północy Tajlandii z kurczakiem, szalotką, trawą cytrynową i ziołami oraz prażonym kleistym ryżem i świeżym ogórkiem
- Khow Pad Kung – aromatyczny smażony ryż jaśminowy z sosem ostrygowym, pastą chili, orzechami ziemnymi, marchewką i krewetkami
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar bądź domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.
VEGE! Jeśli chciałbyś wziąć udział w zajęciach, a nie jesz mięsa – daj znać, sprawdzimy co da się zrobić.