Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
To nie będzie zwykła lekcja gotowania, a kulinarno-kulturalna podróż do jednego z najgorętszych gastro kierunków świata. Będzie to też doskonała okazja, by poznać kulisy meksykańskiego street foodu i porozmawiać o tamtejszych tradycjach kulinarnych. Poznacie różnego rodzaje taco i dowiecie się skąd pochodzą te najpopularniejsze i czym się od siebie różnią. Dowiecie się jaką rolę odgrywa taco w kulturze Meksyku i dlaczego zdobyło taką popularność na całym świecie. Isabel opowie Wam także jak przygotowuje się je tradycyjnie w meksykańskich domach oraz z czym taco są najpyszniejsze. Nauczycie się – krok po kroku – przygotowywać 4 rodzaje taco. Opanujecie sztukę samodzielnego robienia tortilli oraz odpowiedniego przygotowania dodatków do taco – warzyw, sosów, mięsa i ryby. Nie zabraknie też flagowych, oryginalnych produktów kuchni meksykańskiej tj. kaktus, kukurydza, kolendra, czy różnego rodzaje papryki (tj. ancho, pasilla, guajillo).
W programie:
- Samodzielne przygotowanie tortilli kukurydzianych
- Salsa verde – sos z tomatillo, jalapeño i kolendry
- Meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado z pomidorami, kolendrą i limonką
- Tacos al Pastor – tortille kukurydziane z wieprzowiną marynowaną w papryce pasilla i achiote z ananasem i kolendrą
- Tacos Gobernador – tortilla z tradycyjną pastą fasolową, krewetkami i grillowaną papryką
- Tacos de nopales – tortilla z kaktusem, cukinią i batatem
- Tortilla de maiz – tortilla z białą i czarną kukurydzą
OPCJA VEGE: Jeśli chcesz zapisać się na zajęcia, a nie jesz mięsa, napisz do nas (studio@cookup.pl). Sprawdzimy, co da się zrobić.
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.