Na zajęciach prowadzący opowie Wam jak burgery z tzw. śmieciowego jedzenia stały się ulubionym daniem hipsterów. Wspólnie rozwiążecie kilka burgerowych dylematów tj. jak wybrać odpowiednie mięso, czy należy je smażyć, czy grillować, w jakiej temperaturze to robić, solić przed czy po oraz z jakich produktów przygotowywać ich wegetariańskie wersje. Następnie samodzielnie przygotujecie tradycyjną, burgerową bułkę. Poznacie techniki przygotowania kotletów burgerowych w 3 wariantach: 2 mięsne (z wołowiny i jagnięciny) i 1 wegetariański. Poznacie także różne stopnie ich wysmażenia. Na koniec przygotujecie 4 popularne sosy do burgerów: domowy ketchup, aioli, chutney mango, marmoladę cebulową oraz tradycyjne domowe frytki.
W programie:
- Bułka burgerowa
- Burger wołowy z karmelizowaną cebulą, serem cheddar i warzywami
- Burger jagnięcy z miętą, aioli i grillowanymi warzywami
- Burger wegetariański z falafelem, halloumi i chutneyem mango
- Domowe frytki z rozmarynem z sosem słodko – kwaśnym
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych burgerów w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.