Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach prowadząca opowie Wam jak burgery z tzw. śmieciowego jedzenia stały się ulubionym daniem hipsterów. Wspólnie rozwiążecie kilka burgerowych dylematów. Jak wybrać odpowiednie mięso? Czy należy je smażyć, czy może grillować? W jakiej temperaturze to robić? Solić przed czy po? Z jakich produktów przygotowywać ich roślinne wersje? Samodzielnie od podstaw przygotujecie tradycyjną, burgerową bułkę. Poznacie techniki przygotowania kotletów burgerowych w 3 wariantach: tradycyjny mięsny z wołowiny, z jagnięciny oraz wegański z cieciorki i tofu. Nauczycie się też przygotowywać popularne sosy do burgerów. Nie zabraknie też kulinarnych trików w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swojej kuchni.
W programie:
- Tradycyjna bułka burgerowa
- Burger jagnięcy z kozim serem, konfiturą z czerwonej cebuli, sezonowymi warzywami i pikantnym domowym majonezem
- Cheeseburger wołowy z cheddarem i mimolette, karmelizowaną cebulą, sosem musztardowo-majonezowym i jalapeño
- Wegański burger z cieciorki i tofu w stylu azjatyckim: z wegańskim majonezem Hoisin z aquafaby i sałatką z pak choi
- Domowe frytki z pieca
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania na wynos, w których będziesz mógł zabrać to, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach. #thereisnoplanetb