Zapraszamy na kolejne grillowanie, tym razem poświęcone tematowi Surf and Turf, czyli komponowaniu potraw na bazie ryb i owoców morza oraz mięsa. Na zajęciach dowiecie się skąd pochodzi Surf and Turf oraz jak i dlaczego ten sposób łączenia produktów trafił do najmodniejszych restauracji na całym świecie. Poznacie podstawowe zasady tworzenia kompozycji kulinarnych w stylu Surf and Turf. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać owoce morza i ryby oraz mięso na grillu i jakie rodzaje najlepiej się do tego nadają. Nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, doprawiania owoców morza oraz krojenia, przygotowywania i doprawiania mięsa. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie i przygotuje 4 potrawy.
W programie:
- Grillowane krewetki w bulionie z pieczonej kaczki z jagodami i ziołowym makaronem z pachnotką
- Szaszłyki z przegrzebków, policzków wieprzowych i szparagów z sosem tatarskim z curry i pieczonymi pomidorami z rozmarynem
- Grillowane polędwiczki z indyka w liściach winogron z kremowym sosem ostrygowym z ikrą taszy i chipsami ryżowymi
- Grillowany stek z rostbefu w marynacie z wędzonych szprotek i czarnego czosnku ze szparagami z grilla, piklowaną porzeczką i wędzonym majonezem
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada.
UWAGA! W miarę warunków pogodowych część zajęć (grillowanie, degustacja) odbędzie się na świeżym powietrzu.