Jagodowa uczta z Piotrem Bruś-Klepackim

Warszawa Hoża
Zapraszamy Was na obłędną, nieprzyzwoicie jagodową ucztę z Piotrkiem Bruś Klepackim. W programie m.in. wytrawny, jagodowy chłodnik,  rozpływające się w ustach jagodowe brioche oraz perfekcyjne leniwe z jagodowym kawiorem. Nie zabraknie też kultowych, tradycyjnych pierogów z jagodami!

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na zajęciach poznacie najbardziej śmiałe i nieoczywiste jagodowe smaki. Dowiecie się w jaki sposób łączyć je zarówno w słodkie jak i wytrawne kompozycje. Prowadzący nauczy Was w jaki sposób przygotowywać jagody do gotowania, pieczenia czy mrożenia. Jak je przechowywać w domowych warunkach, by jak najdłużej móc cieszyć się ich smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Porozmawiacie też o tym jak pracować ze świeżymi, a jak z mrożonymi jagodami. Jak również w jaki sposób z tych świeżych przygotowywać obłędne przetwory.

Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na przykład jak wykorzystać jagody, które są zbyt wilgotne, i których w wypiekach czy pierogach użyć już nie można. Pod okiem Prowadzącego, pracując indywidualnie lub w małych 2. osobowych grupach przygotujecie jagodową ucztę, składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Perfekcyjne leniwe z twargu ze Strzałkowa z kwaśną śmietana, kawiorem jagodowym i chrupiącą bułką z masłem
  • Kultowe, tradycyjne pierogi nadziewane jagodami
  • Maślane bułeczki brioche z farszem jagodowym i kruszonką
  • Orzeźwiający, wytrawny chłodnik jagodowy

Przygotowane przez siebie dania będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury czy sezonowej lemoniady lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)