Kaszowe Love: przedwiośnie

Warszawa Hoża
Początek:
11.00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Dorota Mrówka
Czasy zapomnienia mają już dawno za sobą. Z drugoplanowej roli wyrosły na prawdziwe gwiazdy, zwłaszcza zdrowej zrównoważonej kuchni. Ich możliwości nie mają końca. A połączenia kulinarne nie znają granic. Od kilku sezonów królują nam nieprzerwanie. I dobrze, bo kasze są nie tylko zdrowe i smaczne, ale mają też nieskończone możliwości przygotowania dobrze zbilansowanych posiłków. Od kojących duszę jednogarnkowców poprzez zachwycające ciasta, zdrowe słodycze, naleśniki czy gofry, na burgerach, sałatkach, pierogach i zupach kończąc. Zapraszamy Was na zajęcia z Dorotą Mrówką, w przeszłości szefową kuchni kultowego Think Love Juice - kaszową czarodziejką, która te małe niepozorne ziarna zamienia w prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Na zajęciach trwale odczarujemy kasze i nauczymy Was jak – nie wydając fortuny i nie spędzając w kuchni wielu godzin – zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Tym razem w roli głównej: królowa jaglana, kasza kukurydziana oraz komosa ryżowa. Nauczycie się w jaki sposób je gotować, jak je przechowywać oraz w jaki sposób przygotowywać z nich niezapomniane dania. Poznacie rodzaje i wartości odżywcze kasz. Porozmawiamy też o ich dobroczynnym działaniu na organizm. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Zajęcia poprowadzi Dorota Mrówka, szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 2 dania,  1 koktajl oraz 1 deser z kaszą w roli głównej.

W programie:

  • Jaglane zielone smoothie ze szpinakiem i młodym jęczmieniem
  • Chrupiąca polenta z kurkumą, młodym porem pieczonym z ziołami, karmelizowaną w melasie botwinką i sałatką z liści botwinki
  • Nowalikowy bowl: komosa ryżowa z pesto z naci marchewki, młodą marchewką, spaghetti z cukinii, rukolą, pieczoną rzodkiewką i prażonymi ziarnami
  • Zielona pralina kokosowa ze spiruliną i rodzynkami

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Dorota Mrówka

Szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. W przeszłości stała za sterami kultowego Think Love Juice na Saskiej Kępie, w którym to ukształtowała swoją bezkompromisową kuchnię bez soli, cukru i nabiału. Ma szczególną słabość do kaszy i sezonowych warzyw, z których przygotowuje prawdziwe cuda. Mistrzyni stylu. Jej dania nie tylko wspaniale smakują, ale wyglądają jak kulinarne arcydzieła, które z powodzeniem mogłyby znaleźć się w najzacniejszych galeriach sztuki na całym świecie.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)