Roślinny Zero Waste

Warszawa Hoża
Jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, jednocześnie nie marnując jedzenia i maksymalnie wykorzystując resztki z gotowania? Jak wybierać produkty przyjazne naszej planecie? Idea Zero Waste szturmem zdobywa serca świadomych konsumentów na całym świecie. I nie chodzi tu wyłącznie o kulinarny recykling, bo Zero Waste to przede wszystkim planowanie zakupów, czytanie etykiet, dat ważności oraz sezonowa, lokalna i odpowiedzialna kuchnia. Gotowi na prawdziwą kulinarną rewolucję?

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Zapraszamy Was na warsztaty poświęcone ekonomii kulinarnej. Zajęcia poprowadzi Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner, który od wielu sezonów uczy, jak zdrowo przechodzić na zbilansowaną dietę wegańską. Podczas spotkania nauczycie się: jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność: poznacie zasady mrożenia, dowiecie się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznacie również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania dań i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Na zajęciach wykorzystywane będą wysokiej jakości produkty organiczne. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 dania w duchu idei Zero Waste.

W programie:

  • Na ratunek białym warzywom, czyli zero wastowy krem z białych warzyw z chrzanem i makiem
  • Pieczone obierki z ziemniaków z wegańskim aioli z aquafaby
  • Burgery z ciecierzycy i ziemniaków z sezonowymi warzywami i bekonem ze skórek bananów
  • Szybkie, śniadaniowe orkiszowe racuchy z przejrzałych bananów, które będziesz chciał jeść codziennie

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Michał Lachur

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)