Wiosenny tort biszkoptowy - jednodniowe warsztaty cukiernicze

Warszawa Hoża
Początek:
11:00
Czas trwania:
ok. 4-5 godzin
Prowadzący:
Marcin Zawadzki
To kwintesencja cukierniczego doświadczenia, wiedzy i kreatywności. Bo oprócz odpowiedniej kompozycji, ważne są tu także, a może przede wszystkim doznania estetyczne. Tortowa scena rozwija się bowiem niezwykle intensywnie bawiąc się strukturą, fakturą i smakiem, co sezon na nowo definiując dobrze znane, tradycyjne receptury i formy. Zapraszamy Was na jednodniowy kurs cukierniczy z tortem w roli głównej. Zajęcia poprowadzi Marcin Zawadzki z kultowej cukierni Kukułka, który doświadczenie cukiernicze zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina (1 gwiazdka Michelin), cukierni Sebastiano Caridi oraz szkoląc się u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omara Busi.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na jednodniowym szkoleniu cukierniczym samodzielnie – krok po kroku – przygotujecie tort biszkoptowy z cytrynowym nasączeniem, chrupiącą warstwą pistacjową, kremem waniliowym i świeżymi malinami. Prowadzący opowie Wam o różnych rodzajach tortów, sposobach ich przygotowania i dekorowania. Dowiecie się też w jaki sposób przygotowywać zaskakujące i nieoczywiste tortowe kompozycje. Poznacie tradycyjne akcesoria cukiernicze i porozmawiacie o najnowszych tortowych trendach. Pod okiem Prowadzącego nauczycie się przygotowywać i wypiekać idealne biszkopty. Zgłębicie tajniki perfekcyjnego nasączania. Dowiecie się też w jaki sposób przełamywać struktury i smaki oraz jak torty składać, w jaki sposób je kroić i przechowywać. Pracując indywidualnie przygotujecie 1 tort.

W programie:

  • Tort biszkoptowy z cytrynowym nasączeniem, chrupiącym pistacjowym crunchem, kremem waniliowym i świeżymi malinami
  • Perfekcyjne biszkopty
  • Aromatyczne cytrynowe nasączenie i omówienie procesu
  • Obłędnie chrupiąca warstwa pistacjowa
  • Krem śmietankowo-waniliowy
  • Składanie tortu
  • Tynkowanie tortu
  • Dekorowanie tortu

Przygotowany przez siebie tort będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb

Prowadzący

Marcin Zawadzki

Szef cukierni Kukułka. Laureat Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz w cukierni Sebastiano Caridi. Odbył szkolenia u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omar Busi. Z wykształcenia inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Pasjonat włoskiego cukiernictwa, zwłaszcza ciast drożdżowych. W tworzeniu słodkości kieruje się doborem różnorodnych struktur i smaków oraz nowoczesnymi technikami produkcji.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)