Włoskie gotowanie

Warszawa
Na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Potrafi godzinami opowiadać o tamtejszej sztuce, historii czy tradycjach kulinarnych oraz zarażać swoją pasją innych. Zajęcia z nim to nie tylko konkretna dawka wiedzy czy praktyczna lekcja gotowania, ale przede wszystkim spotkanie z wielobarwną i różnorodną kulturą Włoch. Zapraszamy na energetyczne, włoskie gotowanie z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Italia do zjedzenia”.

UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w LETNIA BAR, przy Teatrze Nowym, na ul. Madalińskiego 10/16 na warszawskim Mokotowie.

Na zajęciach wybierzecie się w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Poznacie tamtejsze tradycje kulinarne oraz najsłynniejsze dania. Będzie włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. Na zajęciach nauczycie się m. in. jak zrobić prawdziwe, włoskie tiramisu. Zdradzimy też sekret tradycyjnego aromatycznego pesto i pokażemy, że to idealny dodatek nie tylko do makaronu, ale i do sezonowych warzyw. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą włoską kolację, składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Panzanella, czyli włoskie zero waste – toskańska sałatka z pomidorów z ogórkiem, selerem naciowym i grzankami
  • Pasta z pesto, czyli samodzielnie przygotowane pesto w moździerzu serwowane z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami
  • Cozze alla marinara – tradycyjne mule po marynarsku z białym winem i peperoncino
  • Tiramisu z truskawkami

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, ziołowa lemoniada.

Prowadzący

Bartek Kieżun

Autor książki „Italia do zjedzenia” i bloga kulinarnego „Krakowski makaroniarz”. Dziennikarz kulinarny z wykształcenia antropolog kultury z zamiłowania kucharz-podróżnik. Na zabój zakochany we Włoszech, zna niemal wszystkie ich zakątki.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

OCHO: ul. Mikołaja Reja 9 (wejście od Wawelskiej)
LETNIA BAR: Madalińskiego 10/16 (na terenie Nowego Teatru)

Jak dojechać?

Metro

OCHO: stacja Politechnika, następnie autobusem do przystanku Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: stacja Racławicka lub Pole Mokotowskie, następnie autobusem

Tramwaj

OCHO: przystanek Raszyńska od strony ul. Filtrowej
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Autobus

OCHO: przystanek Pomnik Lotnika
LETNIA BAR: przystanek ul. Dworkowa

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)